Biography

Jimmy van den Nieuwenhuizen (Oosterhout, 1985) zit ruim 12.5 jaar in het vak en behoort tot de nieuwe lichting Nederlandse top sessie-drummers.

Naast een vaste plek in de band VanVelzen en in de Soundwiseband van Eric van Tijn, speelt hij als sessiemuzikant voor diverse bekende artiesten, evenementen, (o.a. Vrienden van Amstel, Holland Zingt Hazes, Let’s Dance) televisieprogramma’s (o.a. It Takes 2, The Passion) en in de studio (o.a. Wulf, Dinand Woesthoff).

Jimmy is naast bandleider voor o.a. Tribe Company ook een ervaren drumdocent en geeft workshops en clinics. Daarnaast is hij trotse endorser van de merken; Yamaha Drums, Zildjian Cymbals, Remo Drumheads & Agner Drumsticks.

In 2015 en 2019 werd hij door de lezers van Slagwerkkrant verkozen tot beste rockdrummer van de Benelux en in 2018 won hij de belangrijkste poll award "Drummer's Drummer Benelux"

Over Jimmy

Misschien dat er in Brabant iets ritmisch in het water zit? Want naast topdrummers als Hans Eijkenaar, Mark Stoop, Hans van Oosterhout en Marc Schenk, groeit ook Jimmy op in de drumstad van Nederland; Oosterhout. Als klein jochie al telt voor hem maar één ding; drummen. En dus mag hij op zevenjarige leeftijd al op les bij slagwerkmeester Toon Oomen. Dé man die alle Oosterhoutse topdrummers de fijne kneepjes van het vak leerde.

Tien jaar in een notendop

Tijdens zijn derde studiejaar aan de Rockacademie in Tilburg (2006) besluit Jimmy om het professioneel muziek maken vroegtijdig een kans te geven. Zijn band R.O.O.O.M, een Nederlandse hiphopformatie ontstaan in de kroeg, krijgt een platendeal bij EMI en is al snel te vinden op grote podia als de TMF Awards, Malieveld en de HMH. Na vier succesvolle jaren besluit Jimmy de band te verlaten om zijn werkveld te verbreden.

In de daaropvolgende jaren werkt Jimmy o.a. voor Spec Entertainment, het platenlabel van Ali B, waar hij tourt met artiesten als Yes-R, Sjaak en Ali B zelf. Na de hiphop scene belandt Jim in het evenementencircuit bij bandleider Stephan Geusebroek en speelt hij op grote events met artiesten als Alain Clark, Belle Pérez, Jeroen van de Boom en Xander de Buisonjé. Tevens toert hij met Idols 4 -winnares Nikki Kerkhof en speelt hij vanaf de opstart zo’n 1,5 jaar bij de band Rigby met wie hij naar Amerika afreist om daar een album op te nemen.

VanVelzen
Sinds 2010 is Jimmy de vaste drummer in de band van Roel van Velzen. Samen met dit muzikale collectief schrijft, tourt en speelt hij in bekende theaters en op muziekpodia, events en festivals door heel Nederland. Zijn muzikale stempel is terug te horen op de albums “Call it Luck” en “The Rush of Life”.

Theater
Met VanVelzen tourt Jim vier keer Nederland door; “Here me out”, “The Rush of Life”, “Call it Luck” en “Queen; a Night at the Theatre” samen met Leo Blokhuis.

Soundwise Music
Sinds 2013 maakt Jimmy deel uit van de Soundwise band onder leiding van Eric van Tijn waarmee hij voor diverse (televisie) producties en grote events speelt. Zo is het collectief te zien bij programma’s als It Takes 2 en Lekker Nederlands, maar ook bij evenementen als The Passion en Holland Zingt Hazes.

Sessiemuzikant
Met ruim 10 jaar ervaring is Jimmy inmiddels een veelgevraagd sessiemuzikant. Zo kreeg hij de kans om platen in te spelen voor o.a. André van Duin, Dinand Woesthoff, Gerard Joling, Jeroen van der Boom, Jim Bakkum, Mainstreet en Wulf. Hij is kind aan huis bij Soundwise Studio’s en Audioworkx en heeft daarnaast ook gewerkt in studio’s als Blackbird (USA), ICP (BE), Eastcote (UK) en Wisseloord Studio’s (NL).

Samen met zijn eigen team schrijft en produceert hij ook muziek voor artiesten als Charlotte ten Brink, Evyn, Jim Bakkum, Judy Blank, Lentekind, Leona Philippo en Wander.

TV
Beter Dan Het Origineel (SBS6) – Bloed, Zweet en Tranen (SBS6) – De Beste Liedjes Van (SBS6) – Elvis Leeft (NTR) – Holland Zingt (SBS6) – It Takes 2 (RTL4) – In Holland Staat een Kerk (EO) – Kerst met de Koningin (NPO), Kerstfeest op de Dam (EO), Lang Leve de Muziek Show (Zapp), Lekker Nederlands (SBS6) – Muziekherinneringen (SBS) – Nederland staat Op Tegen Kanker (AVROTROS) – Ode aan het Leven (KRO) – RTL Late Night – Superkids (RTL4) – The Passion (EO) – The Voice Kids NL (RTL) – The Next Boy/Girlband (SBS6) – The Winner Takes it All (SBS6) – Voor wie steek jij een kaarsje op (KRO/NCRV) – Warchild Jij & Ik (NPO1)

Events
De Beste Singersongwriter van NL clubtour – Holland Zingt Hazes (’15 + ’17) – RTL- Let’s Dance (’16 + ’17) – BusinessBoost Live (’17) – Holland Heineken House (Korea ’18) – Helden van de Top 2000 (’18) – Kerstmuziek Gala (2016 & 2017) – De Vrienden van Amstel LIVE! (’12, ’13, ’15 ’17 ’18) – De Vliegende Vrienden van Amsterl LIVE! (’18) – – De Helden van Amstel LIVE! – Let’s Dance (’17, ’18) – Toppers in concert (’16) – Concert at Sea (’12)

Tekst door Anne Holtel